به گزارش شهرآرانیوز، بررسی آگهیهای سایت دیوار در مشهد نشان میدهد طی یک هفته گذشته همزمان با پخش سریال پایتخت ۷، تب فروش شهابسنگ به طرز عجیبی بالا گرفته است؛ آنقدر که آگهیهایی با قیمتهای میلیاردی برای شهابسنگها به چشم میخورد! اما آیا این سنگها واقعاً آسمانیاند یا فقط سودای آسمانیشدن در سر دارند؟ کافی است کلمه «شهابسنگ» را در این سایت جستوجو کنید تا با انبوهی از سنگهایی مواجه شوید که با قیمتهایی از صد میلیون تا ده میلیارد تومان عرضه شدهاند.
در یکی از گرانترین آگهیها، فروشندهای ادعا کرده یک شهابسنگ ۳۰ کیلویی در اختیار دارد که قیمت آن را دقیقاً ۱۰ میلیارد تومان تعیین کرده است.
در آگهی دیگری، فروشندهای که صادقانه اعلام کرده «سنگشناس نیست» با شوق و شور نوشته: «شهابسنگ، سنگ قیمتی با جذب آهنربا، پوسته سوخته و چرمی. نوشته قرآنی و نام علی (ع) با ذرهبین دیده میشود. خریدار واقعی تماس بگیرد، برای سرگرمی مزاحم نشوید.»
در آگهیهای مشابه دیگر هم قیمتهایی مانند ۹۹۰ میلیون، یک میلیارد و حتی بیشتر به چشم میخورد.
یکی از فروشندگان، شهابسنگ ۷۹۰ گرمی خود را معادل ۳۰۰ دلار برای هر گرم ارزشگذاری کرده و نوشته است: «چند استاد برجسته این سنگ را تایید کردهاند. چگالی بالا، تست نیکل مثبت، آهن آزاد. با ماشین هم معاوضه میکنم!»
جالب اینکه حتی تکهسنگی ۱۵ گرمی هم با قیمت ۱۰۰ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است!
کارشناسان نجوم بارها درباره این آگهیها هشدار دادهاند. آنها معتقدند بسیاری از این سنگهای فروشی در فضای مجازی فاقد اصالت علمی هستند و نباید بدون آزمایشهای تخصصی آنها را شهابسنگ دانست.
مدیر فرهنگسرای نجوم مشهد در گفتوگوهای قبلی اعلام کرده بود: «تقریباً همه سنگهایی که با عنوان شهابسنگ در فضای مجازی فروخته میشوند، شهابسنگ نیستند. تشخیص اصالت این سنگها فقط از طریق مراکز علمی معتبر ممکن است.» و رئیس انجمن گوهر سنگ ایران نیز در مصاحبهای تلویزیونی تمام آگهیهای فروش شهابسنگ را کلاهبرداری دانسته بود.
از منظر جامعهشناسی، تأثیر رسانههای تصویری، بهویژه سریالهای پرمخاطب، بر سبک زندگی و تصمیمگیری اقتصادی مردم انکارناپذیر است. سریال پایتخت ۷ با محوریت داستان یک شهابسنگ باارزش، نهتنها با حضور کاراکتر جنجالی کلثوم اکبری بهعنوان خریدار بر جذابیت این سریال افزود و لبخند به لب بینندگان نشاند، بلکه گویا جرقهای در ذهن برخی برای کسب ثروت یکشبه زده است.
این پدیده نشانهای از قدرت بالای رسانه در شکلدهی به رفتارهای اجتماعی است؛ بهویژه در جوامعی که سواد رسانهای پایینتری دارند و مرز بین تخیل و واقعیت در ذهن مردم باریکتر است.
وقتی یک روایت تلویزیونی باعث میشود عدهای با سنگهایی در دست، وارد میدان معاملههای میلیاردی شوند، دیگر نمیتوان گفت سریالها فقط نقش سرگرمی دارند.
در روزگاری که پدیدههایی مثل شهابسنگ میتوانند با پخش چند قسمت سریال پایتخت ۷ تبدیل به «گنج» شوند، مردم باید هوشیارتر از همیشه باشند. بازار شهابسنگ شاید رؤیایی و پرزرقوبرق به نظر برسد، اما تا زمانی که یک مرجع علمی، اصالت آن را تأیید نکرده، میتواند پرخطر و حتی کلاهبردارانه باشد.
و حالا یک سؤال برای تأمل: ما واقعاً دنبال کشف یک شهابسنگ هستیم؟ یا فقط در پی یافتن راهی خیالی برای پولدارشدن یکشبهایم؟